Fenomenale beeldenstorm op film-, food- en fotofestival

 In grensparkfotos, Nieuws
Facebooktwitterpinterestmail 

Het Grenspark Groot-Saeftinghe heeft haar stoere reputatie alle eer aangedaan tijdens het Film- food- en fotofestival.  Windsnelheden tot 120 km/uur en felle buien maakten het sowieso al ruwe landschap eens zo onherbergzaam. Saeftinghers zijn echter ruige bonken. Hoe guurder het weer, hoe lekkerder de gezonde streekkost. En dus trotseerden 200 kijkers en eters windkracht 9 en zagen die inspanning beloond met een fenomenale beeldenstorm.

Eerst het minder leuke nieuws: omdat het stormweer op de dijken niet te harden was, kunnen de shuttletochten naar het hart van het Grenspark niet doorgaan. Als zelfs de gidsen komen getuigen dat “het niet om uit te houden” is, dan zegt dat genoeg. Wie de strijd tegen de wind wint, ziet bij binnenkomst in OS Ermenrike in Kieldrecht meteen de présaléburgers en zilte ui bakken. Achter de toonbank werken ze die af met een broodje, een pluk zeekraal en een toefje Zoetebredero-chutney. Een verrukkelijke combinatie!

In de gezellig drukke foyerzaal lepelen velen de Arenbergsoep enthousiast op. “Een fantastische soep, je proeft dat alle groenten vers zijn en omdat we weten dat ze allemaal hier gekweekt werden, smaken ze nog eens zo goed”, beschrijft een vriendelijke dame uit Nieuw-Namen datgene wat ze net gegeten heeft. Bij een groepje mannen staan er vijf streekbiertjes op tafel. “We zijn voor een Verdronken Landje gegaan. Met alle klimaatmarsen en stijgende waterpijlen kunnen we ons maar beter goed voorbereiden”, lacht het gezelschap.

In de gang richting tentoonstelling, geeft natuurfotograaf Dirk Cleiren op een videoscherm enkele tips voor wie ook eens met een lens de groene gebieden in wil. Even verder pronken de geselecteerde foto’s parmantig aan grijze, zig-zaggend opgestelde wanden, telkens met een LED-licht en de naam van de fotograaf erbij. “Wij wonen al 70 jaar in Kieldrecht en wij zien hier plekjes die we nog nooit gezien hebben. We zijn aangenaam verrast”, prijst een wijs echtpaar de 30 foto’s. Aan het einde van de gang glijden er enkele nostalgische oude foto’s over het beeldscherm, met toelichting van Marc Pannier en Erfgoedcel Waasland.

Tot slot verplaatst het volk zich naar de theatertribune. Comedian en vandaag vooral natuurliefhebber Begijn Lebleu leidt de negen films gegroepeerd per thema in. Van de zogeheten ‘Artist Impressions’ vallen o.a. twee dokwerkers een bijzondere choreografie brengen in diverse havendecors sterk op. Er volgen nog documentaires en portretten van personen die een sterke band met het gebied hebben. Het zij als inwoner, het zij als kunstenaar, het zij als sympathisant.

Meer dan reden genoegd voor de organisatoren om alvast na te denken over een volgende editie. Die komt er wellicht niet in 2020, maar het jaar daarna normaal gezien wel. Komen jullie (opnieuw) meekijken en -eten?

Start typing and press Enter to search