Camping Perkpolder

 In gastheren
Facebooktwitterpinterestmail 

Kom tot rust op onthaastboerderij en camping Perkpolder! Staar op het gemakje naar de weidse uitzichten, droom languit weg in de hangmat in de kruidentuin of kom een kopje Illy koffie drinken in de rustieke kadoschuur. De zeedijk ligt vlakbij en verspreidt zilte zeelucht, waarom zou je nog naar de kust gaan voor zuivere lucht?

De minicamping verdeelt 20 plaatsen over 3 velden en het is die kampeerruimte die de Perkpolder zo uniek maakt. Het is er klein en toch ruim, zodat ieder zijn eigen rustplekje heeft. Wil je dat verlaten, dan organiseren Ingrid en Arnold tijdens de vakantieperiodes een Bourgondisch binnenpleintje, een boottocht naar de zandplaten op de Westerschelde of een live-optreden met frieten. In de kadoschuur mengel je gezellig met de andere campinggasten terwijl je de boodschappen aanschaft.

Op loopafstand is een zandstrand (getijdenstrand) waar zwemmen mogelijk is. Voor de kinderen is er zowel buiten als overdekt in de schuur een speelgelegenheid. Tot slot verschaft de receptie graag nog meer tips en materiaal voor een geslaagde onthaastvakantie. Camping Perkpolder ligt aan de Zeedijk 9 in Walsoorden. Meer informatie lees je op http://www.campingperkpolder.nl/.

Het favoriete plekje van Ivan Gansbeke is …

De gasteren van Groot-Saeftinghe kennen de streek door en door. Zij weten waar het mooi, lekker, stoer of rustig is. Daarom stelden we hen allemaal dezelfde vraag: wat is jouw favoriete plekje in Groot-Saeftinghe? Dit is wat Ivan Gansbeke van camping Perkpolder daarop antwoordde.

De Grote Putting

De Grote Hengstdijkpolder is een middeleeuwse polder van 424 ha groot en behoort tot de Polders van Hontenisse en Ossenisse. Mogelijks bestond de polder al vóór 1161, het jaar waarin hij voor het eerst werd vermeld. In die polder ligt het natuurgebied De Grote Putting.

In de ondergrond van de Grote Putting bevindt zich veel veen, lokaal als “Djerk” bekend. Omdat er maar een dun pakket klei op het veen ligt, bleef het veen makkelijk bereikbaar. Het afgraven van het veen (moernering) versterkte de toch al lage ligging van het gebied. In Zeeuws-Vlaanderen gebeurde dat voornamelijk voor de ‘zoutwinning’ of ‘selnering’. De moernering ontwikkelde zich in de late middeleeuwen met de opkomst van de steden. Hulst had een grote zoutindustrie, wat zorgde voor een grote vraag naar zout veen. Het veen is van nature niet zout omdat het in een zoet of brak milieu gevormd werd. Het veen is pas verzout na de overstromingen in de periode 300 tot 600 na Christus.

Het ‘hollebolige’ karakter als gevolg van de ‘moernering’ is bewaard gebleven in de delen van het gebied waar geen herverkaveling heeft plaatsgevonden. Tot een halve eeuw terug bestond de Grote putting uit een vrijwel onbegaanbaar, nat graslandencomplex met veel slootjes en hoogteverschillen. In de winter stond het laaggelegen terrein grotendeels onder water. Sindsdien is het oppervlak met twee derden afgenomen en zijn de verdroging en verstoring groter geworden. Om het tij te keren is in 2015 zo’n 126 ha rond de Grote Putting ingericht als “nieuwe natuur” binnen het Natuurwerk Zeeland (NWZ).

De Grote Putting is verreweg het beste weidevogelgebied in Zeeuws-Vlaanderen met flinke aantallen grutto, tureluur, kievit, slobeend, wilde eend, graspieper en veldleeuwerik. Ook rietvogels als blauwborst, rietzanger en rietgors zijn goed vertegenwoordigd. In de winter verblijven er vele kolganzen, wintertalingen en smienten. In voorjaar en najaar zijn er altijd lepelaars, zilverreigers en diverse soorten steltlopers. Het gebied is zéér geschikt voor natuurliefhebbers en ‘vogelaars’. Maar je kan er ook heerlijk fietsen en wandelen!

Adres: Karnemelkstraat platte dijk – Hengstdijk

Start typing and press Enter to search