Openluchteditie Grensverleggend Landbouwen op 25 juni

 In landbouwers
Facebooktwitterpinterestmail 

In navolging van een indooreditie boordevol schitterende ideeën en hoopgevende cijfers gaat Grensverleggend Landbouwen op 25 juni ‘den boer op’. Tijdens deze excursie trekken landbouwers en landbouwliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland langs allerlei bijzondere percelen. Eén ding hebben die allemaal gemeen: de gewassen die er groeien, kwamen ter sprake op dat vorige indoor evenement. Benieuwd om ze met eigen ogen te zien en de beheerders jouw vragen te stellen? Er zijn slechts 50 plaatsen op de bus, reserveer hier je plaats!

Busrit naar percelen met graszaad, brouwgerst, akkerronden en eigenzinnige mengsels

Halte 1 is een bijzondere akkerrand in Hulst. Daar experimenteert men namelijk met verschillende zaadmengsels, die een heel specifieke techniek vereisen. Martin Dekker en Alex Wieland hebben er de mond van vol. Vlakbij ligt een graszaadperceel, een gewas dat een ecosysteem op zich kan worden, mits de juiste verbouwing.

Hetzelfde geldt voor het brouwgerstveld bij Terhole, met dat verschil dat er daar dankzij de stijgende populariteit aan streekbieren misschien wel een potentieel gat in de markt ligt.

Afsluiten doen we bij Guido Van Mieghem. Een Vlaamse boer die de Doelpolder cultiveert met een eigenzinnige mix van luzerne, grasklaver en mengteelten met aandacht voor ecologische akkerranden.

Toost met kiekendiefbier op geslaagde challenge

Bij Guido zal er voor iedere excursist een flesje ‘kiekendiefbier’ klaarstaan. Daarmee gaan we onder het oog van de pers toosten op het welslagen van de zesde grensparkchallenge. Die zocht 30 grensparklandbouwers, maar dat zijn er intussen minstens 36. Samen experimenteren zij er deskundig op los in het ‘openluchtlabo’ in de polders. Uit ieder experiment trekken ze lessen en zo versterkt de lokale landbouwsector zichzelf.

Dagprogramma Grensverleggend Landbouwen openluchteditie van 25 juni 2018

  • 10u15: verzamelen aan Infokeet – Zoetenberm 6, Kieldrecht
  • 10u30: busvertrek richting Nederland met losse brainstrom onderweg
  • 11u35: aankomst en bezoek akkerrand Hulst
  • 12u15: bezoek graszaadperceel op wandelafstand
  • 12u55: korte busrit naar volgende veld
  • 13u15: bezoek brouwgerstperceel bij Terhole
  • 14u05: busvertrek richting Vlaanderen + briefing volgende activiteit
  • 15u15: toost met kiekendiefbier op slagen grensparkchallenge
  • 15u30: bezoek Doelpolder-Midden
  • 16u10: einde officieel programma

Neem hier plaats op de bus

Start typing and press Enter to search