Eerste amfibiepoel aan Hedwige-Prosperpolderdijk

 In amfibiepoelen
Facebooktwitterpinterestmail 

Pal op de grens tussen België en Nederland ligt sinds begin dit jaar de eerste amfibiepoel. Een veilige plonsparadijs voor de kolonie rugstreeppadden, terwijl hun  favoriete biotoop gerenoveerd wordt tot gecontroleerd getijdengebied.

In de amfibiepoel vinden de bronstige kwakers veel gemakkelijker een paringspartner. Bovendien is de poel beschermd en houden de natuurvrijwilligers nauwgezet in de gaten dat de omstandigheden optimaal zijn. Zo blijft het waterpeil beperkt tot maximum 50 cm en zijn de oevers niet te dik begroeid, zodat de zonnestralen de koudbloedige dieren op de ideale temperatuur brengen. Beter kan een amfibie het niet treffen!

Hoe weten die padden waar ze heen moeten? Wel, wanneer ze in maart-april op paddentrek gaan, verhindert een paddenscherm dat ze de gevaarlijke straat oversteken. Een geslachtsrijpe pad is echter hardnekkig en zal het scherm helemaal af kruipen totdat hij door kan. Daarom begeleidt het scherm op de Hedwige-Prosperpolderdijk hen naar de speciaal voor hen aangelegde amfibiepoel, waar ze allemaal samenkomen en aan het paren gaan. Die riskante oversteek zijn ze zo vergeten en omdat het er zo heerlijk toeven is, gaan ze ook niet meer terug naar hun vorige verblijf, waar ze bijgevolg geen hinder ondervinden van de werken.

Nog negen poelen te gaan, die komen er in 2018!

Start typing and press Enter to search