Verse en nieuwe streekproductingrediënten verkrijgbaar

 In streekproducten
Facebooktwitterpinterestmail 

Keukenprinsen en –prinsessen, dit is jullie kans op gastronomische onsterfelijkheid! Een select groepje Nederlandse en Vlaamse boeren heeft voor het eerst enkele volledig nieuwe streekingrediënten geoogst. Ideaal experimenteermiddel om een uniek recept voor een authentiek streekproduct mee te ontwikkelen. Wie gaat de uitdaging aan?

Vorig voorjaar plantten de experimentele landbouwers voor het eerst Zeeuwse witte tarwe, Zeeuwse haver, rogge, emmertarwe, spelt, lupine en huttentut op hun percelen. Daarmee voorzagen ze de zeldzame bruine kiekendief van extra jacht- en broedgebied.  De nieuwe teelt is intussen vers geoogst en akkerfris verkrijgbaar.

(S)Maak de streek

De lokale landbouwsector heeft zijn werk uitstekend gedaan. Nu is het aan de culinaire creatievelingen om met die uit plaatselijke grond ontsproten ingrediënten en authentiek nieuw streekrecept samen te stellen. Zowel verwerkingsbedrijven, chefs, brouwers, bakkers als hobbykoks kunnen met de nieuwe grondstoffen allerlei kanten op.

Inspiratie

Je kan ze verwerken tot meel, bloem of olie, net zozeer als je er banket en patisserie van kan bakken of bier van kan brouwen. Of vermaal het in veevoeder, zodat het uitgroeit tot een uniek stuk vlees. Wat je er ook mee doet: het smaakt naar de streek!

Streekproducten staan stoer

Streekproducten zijn populairder dan ooit. Ze behoren tot het collectieve imago, de couleur locale zoals dat wat chiquer klinkt. Buurtbewoners zijn er trots op, bezoekers van buitenaf vragen ernaar. Net daarom pakken regionale horecazaken en handelaars pakken er maar wat graag mee uit. Bovenal draag je een sterk steentje bij tot de Grensparkchallenge, waarvoor we op zoek zijn naar 20 ambachtelijke streekproducten

Sijpelt de eerste inspiratie je al te binnen? Creëer een recept en bepaal de smaak van het Gedronken of Verslonden Land Van Saeftinghe! Vraag een proefhoeveelheid verse kweek van eigen streek aan via ikdoemee@grensparkchallenge.eu. Geef op datzelfde adres ook zeker een seintje hoe je ervaringen met de nieuwe gewassen zijn (makkelijk te verwerken, kwaliteit/smaak, vroeger/later oogsten…?).

Start typing and press Enter to search