Spelt, Sint Jansrogge en Zeeuwse witte tarwe in Terhole, Nederland

 In bruine kiekendief
Facebooktwitterpinterestmail 

De Provincie Zeeland maakte aan de Molenhoek in Terhole 32.000 m² landbouwgrond vrij voor landbouwers met lef. De Agrarische Natuurvereniging (ANV) Groene Oogst nam die kans met beide handen aan.

“We experimenteren er met vogelvriendelijke gewassen, zoals Sint Jansrogge, Zeeuwse witte tarwe en een oude speltsoort”, legt Alex Wieland uit, ecologisch adviseur van ANV Groene Oogst. “Die gewassen groeien erg hoog, en zijn bovendien tot dicht bij de kreek gezaaid. Een cadeau voor de bruine kiekendief, want die bouwt zijn nest graag in zulk hoog riet of graan.”

Het gaat hier om een demonstratieproject van Interreg Vlaanderen-Nederland, waarbij de boeren de gewassen verbouwen in opdracht van de Provincie. Daarna zoeken ze samen met de partners van het Interregproject uit waarvoor de oogst het best gebruikt kan worden. Zijn koeien er verlekkerd op? Of misschien kan er supergezond brood van gebakken worden? Of nog iets anders?

Tijdens het hele proces kunnen de Nederlandse landbouwers met hun vragen terecht bij expert Alex Wieland.

Start typing and press Enter to search